petak, 8. lipnja 2012.

Snow White And the Huntsman






(Recenzija sadrži spoilere!)

Najnovija verzija klasika braće Grimm dolazi u režiji Ruperta Sandersa, s Kristen Stewart, Charlize Theron i Chrisom Hemsworthom u glavnim ulogama.

Iako film prati donekle originalnu bajku, te odaje počast Disneyjevom klasiku iz 1937. kroz neke scene (poput Snjeguljice u mračnoj šumi ili Snjeguljice u zemlji patuljaka, okruženoj životinjicama), cijeli film nije potpuno isti kao originalna priča.

Za početak, Snjeguljica (Kristen Stewart) sama bježi iz dvorca, a Lovac (Chris Hemsworth) je tek kasnije unajmljen da ju pronađe i ubije. Patuljaka je u početku osam, a ne sedam, a također i sam kraj i način na koji kraljica pogiba je također izmijenjen u odnosu na bajku i crtić.

Iako je film malo prerastegnut i na trenutke dosadan, ako se pripremite na bajku, film će vam biti podnošljiv. Film sadrži napaćenu junakinju, koja do kraja filma, nakon "uskrsnuća" postane prava ratnica; viteške borbe, koje su dosta dobro napravljene, pogotovo prva borba starog kralja i vještičine vojske od stakla... ali i vile, čudnovate jelene, čaroliju, što na trenutke može stvarno izgledati "dječje".

Ali s druge strane, Snjeguljicine scene u mračnoj šumi su zbilja dobro napravljene, i u tim scenama film se udaljava donekle od crtića, jer ipak malo više uprizoruje strahote mračne šume, pune odravtnih kukaca, zmija i inih drugih bića i stvari. Možda je zapravo to najveći problem filma. Jer nije u potpunosti napustio taj dječji štih bajke. Možda su ga trebali napraviti još "odraslijim".

Tu je odlična Charlize Theron u ulozi zle kraljice i vještice, koja stvarno preglumljava zloću, iako se to ovdje i očekuje; Kristen Stewart je poprilično bezvezna u ulozi Snjeguljice, te se nije mnogo odmakla od svoje uloge Belle u Twilight sagi; a Chris Hemsworth je solidan u ulozi Lovca.

Scenaristi su se stvarno potrudili oživjeti likove iz bajke i dati im neke ne tako bajkovite osobine, poput Lovca koji je na početku filma propala prljava pijanica. Također, svaki lik ima svoju priču, iz koje su određeni postupci i radnje likova u sadašnjosti, što omogućava gledatelju da lakše shvati postupke likova. Tako o svakom glavnom liku saznajemo detalje iz njihove prošlosti i kako su dospjeli do ovog trenutka u sadašnjosti.

Iako Snjeguljica ima čak dva udvarača u filmu, film izbjegava pretjerane i nepotrebne scene romantike. A i sami ljubavni trokut pred kraj filma dobiva obrat, što je i iznenađujuće i opet nije, obzirom na ime filma.

Unatoč svemu, filmu fali "ono nešto" da bi ga pretvorilo u nešto više od bajke, nešto zbog čega biste htjeli film opet gledati. Ovako, dovoljno ga je pogledati jednom... jer unatoč Charlizinoj sjajnoj glumi, Kristinina loša gluma prevagne, tako da čak niti sjajna Charlize vas neće natjerati na novo gledanje.

Ocjena 3/5

Nema komentara:

Objavi komentar