srijeda, 27. lipnja 2012.

Prometheus

(Sadrži spoilere!)

Film koji je definitivno digao prašinu u online svijetu. Film koji sam gledao čim je izašao, a evo tek sad pišem recenziju, jer mi je trebalo da si posložim svoja mišljenja o filmu (da li mi je dobar, ili mi je smiješan ili je napet....).

Kad sam prvi puta vidio trailer za ovaj film, bio sam stvarno zapanjen. Film je izgledao stvarno nabrijano, napeto, strašno. Imao je zaniimljivu tematiku (tko nas je stvorio...). Uz to, u filmu su Charlize Theron i Michael Fassbender (između ostalih). Odmah je ovo postao must see film. Plus što je Ridley Scott redatelj! Može li ovo biti loše?!

Činjenica koju sam fulao negdje prije filma je da je scenarij napisao Damon Lindelof (koji je također bio glavni i odgovorni scenarist serije Lost.) Da sam to znao, tada bih spustio svoja očekivanja, jer nakon Losta nemam neko pretjerano mišljenje o njemu. Ono što je napravio u Lostu je prema tehnici pisanja bilo jako zanimljivo (flashbackovi, flashforwardi i slično - jako dobar način za upoznavanje i upotpunjavanje likova), ali sadržajno (kako se do kraja pokazalo) to je bio FAIL. No to je jedna druga priča. Uglavnom, da sam znao da je g. Lindelof scenarist, mogao bih pretspostaviti što mogu dobiti od Prometeja.

Ali idemo redom. Film je vizualno savršen. Svaka scena je stvarno odrađena i prikazana prekrasno. Već prva scena odmah uvuče gledatelja u film i zadivi ga viuzalima, a kako film ide dalje, taj vizualni dojam svakako se samo još više nadograđuje. Ako za išta Prometej treba dobiti Oscara (kako su mnogi pripadnici online zajednice zagovarali) onda je to Oscar za vizualne efetke.

Glumačka postava predvođena je švedskom glumicom Noomi Rapace, koja iza sebe ima podugačku listu filmova koje je odradila u karijeri, uglavnom sve filmovi iz njezine domovine (a najpopularnija je vjerojatno - osim sada po Prometeju - iz originalne švedske trilogije Stiega Larsona "Millenium series" - The Girl With a Dragon Tattoo i njegovi nastavci). Kao i u originalnom Scottovom Alienu, i ovdje je glavni lik žena, Dr. Elizabeth Shaw, koju je utjelovila Rapace, i nemoguće je ne povlačiti paralele s likom Ellen Ripley, koju je glumila Sigourney Weaver. I zapravo je Rapace odradila poprilično solidan posao.

No prava zvjezda filma svakako je Michael Fassbender, koji glumi androida Davida, koji se na trenutke čini toliko proračunat, da se čovjek zapita da li je on stvarno android. Neke njegove replike su jako zanimljive i čovjekolike (npr. razgovor Davida i Hollowaya o stvoriteljima), a Fassbender sve to odrađuje maestralno.

Uvijek prekrasna Charlize Theron uspjela je od svog glupom i zapravo za film nepotrebnog lika napraviti koliko je mogla. Obzirom da je Theron trebala glumiti Dr. Elizabeth Shaw, ali je onda morala odbiti zbog drugih obveza, pa je uloga otišla gđici Rapace, da bi se Theron ipak oslobodila obveza i vratila Prometeju, imam dojam kao da je njezin lik Meredith Vickers naknadno osmišljen i ubačen u film, samo da bi povratnica Theron imala koga glumiti. Jer ako se pogleda u cijelosti, film bi mogao savršeno funkcionirati da njezin lik uopće ne postoji. Ona ne pridonosi radnji apsolutno ni malo, lik je jednoličan kroz cijeli film, a na kraju i pogine smiješnom smrću. Theron je dobro odglumila kučku, ide joj to sjajno, a i samo mali trenutak u kojem vidimo sitnu ranjivost Vickers (u sceni s njezinim ocem - što je valjda trebalo biti iznenađenje za sve gledatelje, a nije), Theron je odradila jako dobro. Iako je cijela scena ispala podosta sapuničasto, ali tu krivim dijalog i scenarij uopće.

Ostatak ekipe je jednostavno... tu... nemaju neke značajne uloge, vrijedne komentiranja. Više manje svi ostali su likovi za otpis, samo čekamo kojim redom će umrijeti.

Dakle, vizuali, Fassbender, te donekle Rapace i Theron su pozitivne stvari filma. Scenarij (cijela premisa, razrada priče, dijalozi, (ne)razrada i glupost likova...) je jedan veliki kaos.

Prije nego se bacim na to, samo da spomenem jedan veliki WTF... Guy Pearce (čovjek koji ima kojih 40-tak godina) glumi u filmu čovjeka koji ima valjda 100 godina. Zašto? Nisam siguran da ni sam Ridley to zna. Ne bih ništa rekao da su nekako uspjeli lijepo napraviti tu masku na Pearceovoj faci, da stvarno izgleda kao starac. Obzirom da izgleda kao da mu se lice otapa... maska je preloša, i samo ti odvraća pozornost od ostatka radnje, jer se ne možeš načuditi da u inače vizualno odličnom filmu, ovakav komadić vizuala bude tako kriminalno loš. A to je baš bespotrebno! Čemu uzeti 40-i nešto-godišnjaka za ulogu starca? Čak i da kasnije u nastavcima (da, da, bit će nastavak.. možda čak i dva nastavka) vidimo mladog Petera Weylanda, kojeg bi glumio Pearce, zašto ne imati pravog starca u prvom dijelu. FAIL!

Film je prepun glupih i nelogičnih situacija. Mnogi fanboy-i filma reći će da "to nije bitno", da "je bitna atmosfera", da "je bit filma nešto sasvim drugo", da "film izgleda fantastično, tako da sve drugo pada u drugi plan". Neki su išli toliko daleko da su rekli da ni dobra/loša gluma ovdje nije bitna (ja sam imao dojam da bi dobra gluma uvijek trebala biti bitna, ali eto...).

Kako sam rekao, prva scena je impresivna i zanimljiva vizualno i dovoljno intrigantna da vas povuče u film. Da li su oni pokušali natuknuti da se iz jednog DNK razvio čitav život na zemlji? Možda. Glupkasto, ali eto... početak je filma, prijeđeš preko toga, jer je i sve to nedorečeno, nepojašnjeno i dosta tajnovito, pa si čovjek može tu sam nadopuniti priču svojim objašnjenjima.

Sama premisa je nedorađena i nepojašnjena (ponavljam se? Ili je film rađen po takvom uzorku?) . Znači, Dr. Shaw i njezin dečko Holloway su nekakvi arheoloz/znanstvenici koji su dosad našli u špiljama diljem svijeta crteže raznih civilizacija, koje nisu bile u kontaktu, a zanimljivost je da su svi crteži identični. Prikazuju velikog čovjekolikog stvora koji pokazuje prema zvjezdama. Mi prisustvujemo pronalasku posljednjeg u nizu i baš eto taj crtež je prekretnica. Zašto nisu nakon 5 crteža to shvatili nego baš nakon ovog sedmog? Ali dobro, nije ni to bitno. Oni su shvatili da je ovo pozivnica vanzemaljaca, koji su nas stvorili, da ih dođemo posjetiti na njihov planet. Kako? Zašto? Nije nikog briga, mi smo već na svemirskom brodu Prometheus i idemo na taj njihov planet. Jesam li rekao da je premisa nedorađena i nepojašnjena?

Na brodu su svi članovi posade uspavani već dvije godine, osim androida/voajera Davida, koji im gleda snove. Nakon što se svi probude, mi saznajemo da se ti ljudi nisu nikad prije upoznali (valjda su ih uspavane unijeli u brod ili su im zabranili da komuniciraju dok ne dođu na odredište, kao što rade s natjecateljima u Survivoru), niti znaju kamo idu i što će tamo raditi. (*osuđujuća faca*) Ono, daj me nemoj... Zašto bi ITKO pristao ugroziti svoj život (za ne znam koje pare, jer što će ti te pare, ako postoji mogućnost da umreš od bilo čega, jer si u SVEMIRU, na NEPOZNATOM PLANETU.), dati da vas uspavaju na dvije godine, i poslati vas na neistraženi planet u nekom dalekom kutku svemira, a da vam ni ne kaže zašto i kako. Onda im Shaw i Holloway objasne kako oni traže stvoritelje ljudi, a na pitanje zašto to misle, ona odgovara: "Jer je ona odabrala to vjerovati". Nitko u tom trenutku ne odluči reći: "Okay, I'm out." Svi to prihvate pod normalno. Već tu je vidljivo o kakvim je likovima tu riječ.

A ovo je tek 20 minuta od početka filma, i tu se još nisam toliko zamarao time. Okretao očima jesam na svaku od ovih gluposti, ali još uvijek sam si pustio da čekam da vidim što će biti dalje. Da ne duljim, niz ovakvih situacija se nastavlja i nastavlja. Ne bih ništa rekao da je samo ovo bilo, pa ok, prijeđemo preko toga. Ali kad se cijeli film sastoji od takvih situacija, onda džabe što film izgleda odlično i što ima dobru glumačku postavu!

Samo još neki od primjera lošeg scenarija... kad se spuste na planetu i krenu na prvu ekspediciju u tu nekakvu špilju... tamo otkriju da ima kisika i da je zrak čist. Svi odmah skinu kacige. Zašto? Na stranom ste planetu! Tko kaže da tu ne postoji neki otrovni kemijski element za koji mi na zemlji nikad nismo čuli? Neki mikrobi koji će vam spaliti pluća ili nešto slično? No, eto, kacige su skinute.

Ili kada se geolog koji je ponio svoj sustav za skeniranje prostora kako bi napravio kartu lokacije, uspije izgubiti? Dok je u stalnom kontaktu s brodom na kojem je 3D projekcija špilje?

Ili kad se biolog i geolog koji pobjegnu jer vide MRTVO tijelo vanzemljca, odluče poigrati sa ŽIVOM vanzemljskom zmijicom? Jer zemaljske zmijice su tako prijateljska bića, pa mora da su i ove svemirske... Mislim da svi znamo što im se dogodi...

Ili kad shvatite da ste u valjda tromjesečnom stadiju trudnoće nakon sinoćnjeg sexa, pa tog stvora izvadite iz sebe tako da vam ga neki stroj istrgne iz utrobe i onda vas doslovno samo zaklama, pa vi krenete na maraton? Možda ste si ubrizgali anesteziju milijun puta, pa vas ne boli, jer eto u budućnosti je anestezija napredovala, ali unutarnje krvanje? Ne?

Ili kad vas vaša ekipa na brodu vidi prvi puta krvavu nakon te operacije i čak vas niti ne pita što vam se dogodilo? Da li vas je netko napao? Ne, nikog ne zanima... nije da ste u svemiru, pa da postoji opasnost od čudnih bića...

Ili kada se veliki kotač okreće prema vama, kako bi vas pregazio, pa vi trčite ispred njega, dok vas ne pregazi? Zašto biste skrenuli? Vizualno je bolje za film ako vas zgazi...

I tako dalje, i tako dalje...

Obzirom da je Lindelof imao sjajne likove u Lostu, koji su bili izgrađeni tako detaljno, čudi me da ovdje to nije uspio. Naravno, u Lostu je imao svo vrijeme svijeta i šest godina su ti likovi nastajali. Ali da ovdje nimalo to nije uspio? Strašno... Uz to, odnosi među likovima su loše razrađeni, svi likovi su jednodimenzionalni. Naravno, za fanboys to nije bitno jer ionako će svi umrijeti, a bitno je da ih ubiju na što vizualno bolji način, pa da je to lijepo za vidjeti. Nije bitno da ti likovi budu zanimljivi, pa da nešto osjetiš kad ih ubiju. Uglavnom, priča je jako slaba. Sve se moglo bolje ispričati. Na stranu još što niti ne saznamo ništa, jer naravno da će biti nastavak (danas u Hollywoodu ništa nije bez nastavka, jer idemo izvući što više para, ljudi danas puše sve, ako je 3D i vizual dobar... još kad je povezano s Alien serijom... uh!)

Zanimljivo je da sad svi izmišljao teorije o tome što će biti dalje, što me opet jako podsjeća na Lost. Obzirom da sam godinama ja sudjelovao u smišljanju teorija o Lostu, znam kako je sad svima. Ali na Lostu sam se opekao i sad nemam namjeru to raditi i s ovim filmom. Jedina svjetla činjenica je da Lindelof navodno neće pisati scenarij za drugi dio, koji bi se trebao zvati Paradise. Ali mislim da ni nastavak neće moći spasiti ovaj serijal (bar meni). Ali evo, neću trčati pred rudo, možda me iznenadi.

Unatoč svemu ovome, film svakako treba pogledati svatko tko voli SF.

Još bih mogao reći mnogo, ali neću. Za sada je dovoljno. Drugi dio navodno izlazi 2014. ili 2015., pa ću tada nastaviti svoje gunđanje. Poprilično sam siguran u to... :)


Ocjena 3/5 (i to samo zbog vizuala, i ako vam ne smetaju glupi likovi, i ako ne očekujete ništa previše).

3 komentara:

  1. Odlična recenzija!!! Ja sam čak dvaput pogledala film! I zbilja, vizualno je besprijekoran, čemu je mnogo pridonijela i sama režija.
    Ali, sve ostalo što si naveo - puno je problema! I dalje ne mogu vjerovati da je Lindelof pisao scenarij. Pročitala sam da je originalni scenarij napisao Spaihts (koji je i prvi potpisan kao scenarist) i da ga je onda nekako dobio Lindelof i totalno izmijenio (primjerice činjenicu da Aliena tek na kraju upoznajemo) i ponudio Scottu koji ga je pod tim uvjetim prihvatio. I nikada mi nije jasno kako režiser onda ne utječe više na scenariste da se izbjegnu neke očite glupostiOk, kužim, ne može sad on prekrijiti skroz nečiji scenarij, a i mogao bi dooći na glas kao netko s koime je nemoguće raditi. Ali opet, on je, bar meni, najodgovoriniji za konačni produkt. Ja ne bih nikad potpisala nešto iza čeka ne stojim skroz :P Ali dobro, lako je ovako teoretizirati :D Stvarno se nadam da neće pisati nastavak. Nervira me taj Lindelof i sad opet njegov pokušaj neke lostomanije za ovaj film. Nevjerojatno mi je kako je internet pun sad tih teorija i gledanja tih detalja i potrage za skrivenim tragovima, a nema ničega zapravo! Kao zašto je Alien drugačiji pa da onaj starac nije stvarni otac jer je ona nekako čudno rekla ono "father" i čudno mu htjela ruku poljubiti, već da je to father kao za cijelu korporaciju pa zato što je on umro daljnji brodovi i korporacija su mother i blablabla. Odbija dalje to čitati :rolleyes:

    Od svih gluposti koje si pobrojao, meni je najnevjerojatnije ponašanje tih ljudi koji su ZNANSTVENICI!!! Počevši sa skidanjem kaciga pa s jurenjem u onu špilju/brod iako im je ostalo samo 6 sati svjetlosti pa ovo da su se ovi izgubili iako su povezani s brodom i onaj idiot biolog s onom zbijom! Pa Charlie koji vidi da ima crva u očima pa nikome ne kaže - jer zašto bi znanstvenik to rekao, nije da ih može sve kontaminirati. najbolja scena mi je kad ga Vickers zapali! Pa kad ostvaraju ona vrata jer se geolog vratio. bez ikakve provjere ičega! Oprosti što ovo ponavljam, ali zbilja mi je nevjerojatno. kao da su neki obični plaćenici ili klinci. I da, stvarno, zašto je Škotska bila prijelomno otkriće?

    I, da završim :D David i Vickers (a može se dodati i kapetan, Idris Elba, ali, na žalost, totalno je nebitan)su najbolji. Uz njih Shaw koja je stvarno neki prequel Ripley, čak i izgledom donekle. Ipak, David mi je definotovno najbolji (i nema nikakve veze što ga glupi Fassbender :P) - prikaz kako stvara osobnost, kako ga muči to što nije čovjek, a ipak vidi da je donekle superiorniji... Sigurna sam da ga je Scott oblikovao u konačnici, prekvalitetno je to za Lindelofa. Uostalom, otvara tipična Scottova pitanja koja su u njegovom Blade Runneru <3 Bila bi još već fora da David proučava taj film, a ne Lawrenca od Arabije, ali bilo bi too much :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala! :)
    Mogao sam još mnogo toga napisati u ovoj recenziji, ali sam skužio da sam već dosta toga napisao, a glavninu sam ionako pokrio onog što sam htio reći, pa sam se zaustavio :)

    I da, to mi je tak smješno kako se lostovska povijest ponavlja. Sad svi traže ta objašnjenja i traže značenje tamo gdje ga nema, kako si i sama rekla. Ja sam to prošao s Lostom i popušio. Nema šanse sad opet.. :)

    Čitao sam negdje Spaithsov kao originalni scenarij (tj. što se trebalo dogoditi) i ako je to istina (nije kao bilo potvrđeno) onda bi mi ta priča bila bolja. Pokušat ću baš naći taj link, pa ti ga pošaljem ako ga nisi vidjela.. ;)

    Kapetan mi je bio dobar samo zbog Idrisa.. :D Inače, kako i sama kažeš, lik je poprilično nebitan. Negdje sam pročitao dobro pitanje.. dok su svi oni spavali, David je upravljao brodom. Zašto onda David nije nastavio upravljati brodom i kad su se probudili? Što će im uopće onda kapetan? Prometej je zabavan kad ovako možeš tražiti pizdarije u scenariju :D

    Hahaha Zamisli da David gleda Blade Runnera hahahaha

    OdgovoriIzbriši
  3. Slažem se - ni ja ne želim više pasti na nekeu lostmaniju! renaporno mi je to. Jednom je bilo dovoljno (iako sam nedavno još jednom odgledala Lost, ali smirenije :P)

    Može, baš me zanima kako izgleda scenarij. Ja ga nisam čitala - ovo sam pokupila više u stilu rekla-kazala :D

    Hahahaha odlično ovo za kapetana - uopće mi nije palo na pamet :D Ali da, zbog njega je i bio dobar :))

    David i Blade Runner <3

    OdgovoriIzbriši